Oulu on eläväinen ja välitön kesäkaupunni pienine tapahtumineen sekä loistava ulkoilu- ja retkeilykaupunki erityisesti pyörällä liikuttaessa. Ihan kaikki eivät syystä tai toisesta voi muuttaa Ouluun, mutta käymään saa ja kannattaa tulla. Tässä muutama vinkki tämän kesän Oulun parhaista jutuista jatkoksi viime vuoden kirjoitukselleni. Suuri kotimaanmatkailu kesä on täällä taas!

Viiniä ja taidetta Pikisaaressa

Kolmatta kesää järjestetty Pikinen Poloku näyttely ilahduttaa jälleen Pikisaaren rantapoululla. Samaan rakennukseen Galleria Harmajan kanssa on myös avattu uusi Winebar Kurkela. Saaren luoteiskärjessä voi nauttia tänä kesänä keikoista kelluvalta lavalta. Parhaiten perillä tulevista keikoista saat seuraamalla Kelluvaa Lavaa Instagramissa.

Pulahda viileään jokiveteen

Yksi kesän parhaista asioista on uiminen. Jokivesi onneksi pysyy viileänä kuumanakin kesänä. Parhaat pulahduspaikat löytyvät Tuirasta, Värtöstä ja Pikisaaresta. Tuirasta ja Värtössä on myös saunalautat: Kesän sauna ja Koivurannan saunalautta.

Bussilla tai Potnapekalla Nallikariin

Nallikari on nätti paikka kesällä, vaikka ei haluaisikaan uimaan. Perille pääsee kävellen, pyörällä, bussilla tai legendaarisella Potnapekalla, joka liikennennöi juhannukselta elokuun alkupuolelle asti. Nallkariin kulkevassa bussissa numero 15 toimii lähimaksu. Lähimaksu laajenee vihdoin elokuussa muillekin bussireiteille.

Tapahtumien elokuu

Elokuu on Oulussa tapahtumakuukausi. Elokuun ensimmäisellä viikolla juhlitaan ihmisoikeuksia Oulu Pridella. Oulun juhlaviikot tarjoavat lukuisia festareita on sanataiteesta klassiseen musiikkiin. Naapurikunnassa Iissä tapahtuu myös elokuussa, kun keskustelua ilmastosta käydään ilmastoareenalla 20.-21.8.

Keikkatarjontaa on läpi kesän esimerkiksi Voimala 1889:ssa ja Pikisaaren Kelluvalla Lavalla. Kaupunkitapahtumista Titta på Tuira meni jo, mutta Höyhtyän ostarifestarit ovat tulossa elokuun viimeisenä viikonloppuna.

Taidetta ja historiaa Luupin museokohteissa

Museo- ja tiedekeskus Luupissa on kesällä kymmenen eri vierailukohdetta museoista tiedekeskus Tietomaahan. Omat nostoni tarjonnasta on Oulun taidemuseon Supernatural -näyttely sekä Pohjois-Pohjanmaan museon legopienoismalli Oulun kaupungista.

Oulussa on myös monipuolinen Galleria-tarjonta, johon kannattaa tutustua esimerkiksi sadepäivän yllättäessä!

Suomalaista muotia ja kirpputoreja

Vinkkejä second hand -ostoksille on koottu tähän Ouluuksin mainioon juttuun viime kesältä. Tarkkis tosin on muuttanut Åströmin puiston kupeeseen Voimalan tiloihin.

Tänä kesänä harmikseni lempivaateliikkeeni Non Boutique lopettaa. Onneksi meillä sentään on Kure Hallituskadulla sekä Scandinavian Design Market Asemakadulla.

Ihanat kesäkahvilat & ravintolat

Kesäkahviloista Koivurannan kahvila Värtössä, kahvila Kiikku Hupisaarilla ja Tähtitornin kahvila Linnansaaressa ovat jokainen käymisen arvoisia paikkoja. Tuokio on muuttanut keskustasta Tuiraan Merikoskentaskuun ja keskittyy kahvilan sijaan take awayhin ja tilaustuotteisiin. Suosittelen hakemaan herkkuja kotiin tai vaikka uimarannalle. Aamupaloista ehdoton suosikki on Puistokahvila Makian aamupalabuffet.

Hyviä ruokapaikkoja ympäri vuoden ovat Noodle Bar 9 (Tuirassa ja keskustassa), Tuba Åströmin puistossa (arkisin lounasta ja listalta pizzaa ja burgereita) ja Cafe Rooster (arkisin lounasta ja listalta burgerit, salaatit ja falafelannos hyviä). Uusista paikoista testaamatta meksikolaista katuruokaa tarjoava Chilangos, jota uskallan suositella testaamattakin. Onhan ravintola jatkoa aiemmille ravintoloille Coyocanille ja Taco Tacolle. Kalliimman hintaluokan paikoista suositus Ostroferialle, Hugolle ja Uleåborg 1881 -ravintoloille (näihin kannattaa tehdä pöytävaraus etukäteen).

Menovinkki oluen ystäville Juomapuohin ja Mallaskellarin yhteiseen Bier Gardeniin Rotuaarilla sekä viininystäville Winebar Kurkelaan Pikisaareen.

Päiväretket Oulusta

Saaga Travel on laajentanut retkitarjontaa, mistä autottomana oululaisena olen erittäin tyytyväinen. Retkelle pääsee muun muassa Kierikkiin, Koitelinkoskelle, Turkansaareen ja Rokualle. Tänä vuonna olen jo osallistunut lintujen bongausretkelle Liminganlahdelle sekä päiväretkelle Hailuotoon. Hailuodossa ehdimme olla Marjaniemessä käydä syömässä ja uimassa ja toiset pari tuntia Hailuodon kirkonkylällä Luovon Puojissa ja Hailuodon panimossa oluita maistelemassa. Bussikyydissä on sekin etu, että bussit pääsevät lauttajonon ohi luotolaisten tavoin, joten lauttajonossa ei tarvitse odotella tunteja.

Talkoilua luonnon monimuotoisuuden puolesta

Jos lomalta kaipaa enemmän hyödyllistä tekemistä, voin suositella Suomen luonnonsuojeluyhdistyksen talkoisiin osallistumista. Jättipalsamin torjuntatalkoita on vielä heinäkuussa ja elokuussa on luvassa niittotalkoot Muhoksella ja Kiimingin Haaraniityllä. Talkooeväät ja mukava seura näillä retkillä on taattu.

Ihanaa ja rentouttavaa kesää 2021!