Oulussa pidän erityisesti kaupungin leppoisuudesta ja välittömistä ihmisistä, elävästä kaupunkikulttuurista pienine tapahtumineen sekä loistavista ulkoilu- ja pyöräilymahdollisuuksista lähellä keskustaa. Ihan kaikki eivät ehkä syystä tai toisesta voi muuttaa Ouluun, mutta käymään voi ja kannattaa tulla. Tässä siis suuren kotimaanmatkailukesän 2020 vinkit Ouluun – ihanaan kesäkaupunniin.

Jokisuisto

Kävelyt Oulujoen suistossa ovat yksi lempiasioistani Oulussa. Polkuni vievät usein Tuiran rantoja pitkin Hartaanselälle, Hietasaareen, Pikisaareen, Toivoniemeen tai Hupisaarille. Hietasaari tarjoaa uimarantansa Nallikarin lisäksi metsäisiä lenkkipolkuja, palstaviljelmiä sekä oivallisia paikkoja lintujen bongaukseen.

Pikisaari

Pikisaaren rannat ja rakennukset ovat itsessään jo kaunista katseltavaa. Bongaa ainakin uimahuone ja Oulun Konepaja Oy:n entisen pääkonttorin koristeellinen rakennus tornineen. Pikisaaresta löytyy taidetta ja taitelijoiden työhuoneita. Piipahtaa voi esimerkiksi Galleria Harmajassa, vasta-avatussa [Tila] -kulttuurikiihdyttämössä tai Tuuma ja Tikki -käsityöliikkeessä. Kesällä 2019 ja 2020 ohikulkijoita saareen rannalla on myös ilahduttanut Pikinen Poloku -näyttely, jonne saaren taiteiteilijat ovat luoneet monenlaista nähtävää.

Uimapaikat

Oulujokeen voi pulahtaa vaikka vuoden ympäri Tuiran uimarannalla. Tuirassa mieluiten pulahdan uimaan Kesän Saunan saunalautalta, mutta lämpiminä päivinä jokivesi virkistää myös ilman saunaa. Lempiuimapaikkani löytyy Pikisaaren luoteiskärjestä, jota kutsumme puolisoni kanssa änäribiitsiksi, koska muutama vuosi takaperin satuimme yhtäaikaa uimaan oululaistaustaisten NHL-kiekkotähtien kanssa. Muita kivoja uimapaikkoja ovat Nallikari ja Valkiaisjärvi.

Kahvilat

Oulussa on monia ihania kahviloita, joista on vaikea valita yhtä suosikkia. Kahvila Tuokiosta saa aivan ihania vegaanisia kakkuja ja leivonnaisia. Suosittelen poikkemaan tai tilaamaan kotiin tai juhliin. Viereisessä Kolon terassille paistaa vielä pitkään iltaan ja se on yksi mukavimmista kahviloista hengailla. Listalta löytyy myös tortilloita, jos nälkä yllättää. Kesäkahviloista Koivurannan kahvila Värtössä, kahvila Kiikku Hupisaarilla ja Tähtitornin kahvila Linnansaaressa ovat jokainen käymisen arvoisia paikkoja.

Ravintolat

Ihania ruokapaikkoja ovat muun muassa Noodle Bar 9 (Tuirassa ja keskustassa), Tuba Åströmin puistossa (arkisin lounasta ja listalta pizzaa ja burgereita) sekä keskustassa mm. meksikolainen ravintola Coyocan ja sen alakerrassa oleva Taco Taco, Cantina (hyviä pizzoja) ja Cafe Rooster (burgerit, salaatit ja falafelannos hyviä). Kalliimman hintaluokan paikoista suositus Ostroferialle ja Uleåborg 1881 -ravintoloille (näihin kannattaa tehdä pöytävaraus etukäteen).

Tekemistä

Oulun keskustan nähtävyydet Toripolliisein ja Paskakaupunni graffitein on nopeasti kierretty. Jos saavut Ouluun kesällä, niin ehdoton suositus on Kesän Sauna eli saunalautta Tuiran uimarannalla. Talkoolaiset lämmittävät saunaa päivittäin ellei keli tai talkoolaisten puute sitä estä. Saunassa on pehmeä löyly ja lautalta on mukava pulahtaa jokiveteen.

Nallikari on nätti paikka kesällä, vaikka ei haluaisikaan uimaan. Perille pääsee kävellen, pyörällä, bussilla tai legendaarisella Potnapekalla, joka liikennennöi juhannukselta elokuun alkupuolelle asti. Muuta kesätekemistä on suppailua jokisuistossa ja hurjapäisimmille wakeboardingia Linnansaaressa, johon tosin en ole vielä itse uskaltautunut mukaan.

Ympäri vuoden Oulussa on ihania gallerioita sekä taidemuseo. Nyt Oulun taidemuseossa on nähtävillä ihana Ellen Thesleff -näyttely. Jos ostokset on sinun juttusi, niin Oulussa on muutamia oivallisia second hand liikkeitä ja kirpputoreja, joista osa avattu vastikään. Uusimmat vinkit on kerrottu tässä Ouluuksin mainiossa jutussa. Useimmat lempivaatteeni olen löytänyt Non Boutiquesta, Kuresta tai Pivis -vintagekaupasta. 

Kulttuuri ja tapahtumat

Sattuneesta syystä useimmat tapahtumat vuodelta 2020 on peruttu. Omia vuosittaisia suosikkitapahtumia on Taiteiden yö, Designtori, Ilmakitaran MM-kisat ja Oulun musiikkivideofestivaalit, jotka kaikki järjestetään elokuussa. Pitkin kesää on myös monia pikkutapahtumia.

Kulttuuritalo Valveella järjestetään laidasta laitaan kulttuurijuttuja tanssista elokuviin. Omia suosikkejani ovat olleet esimerkiksi Flow-sirkuksen näytökset. Keikkatarjonta on tyypillisesti runsasta ja esim. 45 specialin ja Tuban keikkatarjonta kannattaa tarkistaa etukäteen. Elokuvien ystäville suosittelen Elokuvateatteri Staria Tuirassa.

Päiväretket Oulusta

Jos käytössäsi on auto tai olet valmis polkemaan pidemmänkin rupeaman, niin esimerkiksi Koitelinkoski, Sanginjoki ja Hailuoto ovat sopivia kohteita. Koitelinkosken tunnelmallisessa maisemissa on mukava syödä eväitä. Sanginjoki soveltuu patikointiin, marjastukseen ja sienestykseen. Sanginjoen ulkometsä sai tänä vuonna luonnonsuojelualueen statuksen ja se on nyt Suomen suurin kunnallisessa omistuksessa oleva suojelualue. Virallisesti alue on nimetty Isokankaan luonnonsuojelualueeksi.

Hailuoto on oma kuntansa ja saari Oulun edustalla. Ehdottamasti käymisen arvoinen paikka, jos Oulun seudulle tulee pidemmäksi aikaa. Saarella on muun muassa ihania hiekkarantoja, söpö majakka, kalastajia, käsitöitä ja oma panimo. Kauniina kesäpäivinä kannattaa varautua lauttajonoihin tai lähteä pyörällä, jolloin pääsee lautalle autojonon ohi. 2010-luvun alkupuoliskolta lähtien Marjaniemessä on järjestetty kesäisin Bättre Folk -festivaalia, joka kuuluu oman kesän kohokohtiin. Ensi kesää siis jo odotellessa!

Ihanaa ja rentouttavaa kesää 2020!