Julkaistu Mun Oulu -kaupunkimediassa Näkökulmia kirjoituksena 8.6.2021

Porvoosta muuttaessani Oulun piti olla elämässäni vain välivaihe: opiskelukaupunki. Urani tekisin jossain muualla, todennäköisesti pääkaupunkiseudulla, koska kaikki mielenkiintoiset työpaikat ovat siellä. Näin ajattelin pitkään.

Pari vuotta sitten päätin toisin ja tehdä Oulusta kodin. Olen asunut joitakin pätkiä elämästäni Helsingissä ja Espoossa, mutta paikka ei tuntunut kodilta. Pidän Oulussa erityisesti siitä, että pääsen lyhyessä ajassa sinne minne haluan ja vieläpä useimmiten pyörällä tai kävellen. Ympärilläni on Helsinkiin verrattuna vähemmän kiireen tuntua. Asioita voi tehdä ja kavereita nähdä spontaanimmin. Tapahtumia ja harrastusmahdollisuuksia on, mutta vie oman aikansa, kun ne löytää ja toisinaan niitä kannattaa olla itse järjestämässä ja luomassa. Kirjoitan itse toisinaan pieniä tarinoita yhdessä ystäväni kanssa oululaisissa kahviloissa sekä osallistun kerran tai kahdesti viikossa aikuisten yleisurheiluryhmän harjoituksiin. Mukaan lähteminen yli vuosikymmenen tauon jälkeen on osoittautunut yhdeksi elämäni parhaimmaksi päätökseksi.

Oulukaan ei ole täydellinen paikka asua. Erityisesti yhdenvertaisuuden toteutumisessa sekä mielekkäiden työpaikkojen riittävyydessä opiskelujen jälkeen Oululla on vielä kehitettävää. Ymmärrän sen, että moni nuori haluaa muuttaa muualle opiskelemaan tai töihin, mutta mikä saisi palaamaan Ouluun myöhemmin? Yhtenä ratkaisuna on kehittää Oulua sen valttien ympärille: hyvinvointiin panostavana kansainvälisenä kulttuuri- ja teknologiakapunkina sekä viihtyisän asumisen kaupunkina. Tässä kirjoituksessa keskityn näistä jälkimmäiseen.

Koronapandemia on saanut arvostamaan asumisen laatua ja asuinympäristöä eri tavalla. Toivon, että trendi jatkuu myös pandemian jälkeen ja rakentamisessa etusijalla ovat laadukkuus ja hyvinvointi sekä lähiympäristön viihtyisyys ja vihreys.  Ei ole yhdentekevää millainen maisema ikkunoista avautuu. On jopa tutkittua tietoa siitä, että potilaiden kokemaa kipua lievittää se, että sairaalan ikkunasta näkyy puita. Lisäksi vihreä ympäristö kannustaa liikkumaan ja sillä on monia muitakin hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä.

Kun Oulussa rakennetaan, niin tulee suosia järkeviä ja monikäyttöisiä pohjaratkaisuja sekä tarjota enemmän perheasuntoja lähellä Oulun keskustaa tai muita palvelukeskuksia. Hyvä ja laadukas suunnittelu maksaa itsensä takaisin asukasviihtyisyytenä ja on ilmaston kannalta kestävää, kun rakennukset ovat käytössä pitkään. Kun uusia asuinalueita suunnitellaan, ainutlaatuisia luonto- ja virkistyskohteita ei saa pilata. Täydennysrakennuskohteissa korkeammalla rakentamisella sekä alueita suojelemalla voidaan säästää nykyisiä arvokkaita viher- ja virkistysalueita.

Haluan päättäjänä edistää sitä, että oululaiset ovat tyytyväisiä omaleimaisiin asuinalueisiinsa ja he voivat siellä hyvin. Lähiympäristö kannustaa liikkumaan, kohtaamaan ja rauhoittamaan. Nautin esimerkiksi itse suunnattomasti Tuirassa asumisesta ja ulkoilumahdollisuuksista. Siitä, että iltalenkillä voi bongata saukon tai isokoskelon jokisuistosta tai jäädä ihailemaan auringonlaskua.