Kaupungin strategisena tavoitteena saada Oulun keskustan 10 000 uutta asukasta ja 5 000 työpaikkaa. Näitä tavoitteita ei saavuteta itsestään, vaan Oulun keskustaa tulee kehittää määrätietoisesti elinvoimaisemmaksi, vihreäksi ja vehreämmäksi.
Näin kehittäisimme Oulun keskustaa
- Keskustan kävelyolosuhteita tulee kehittää. Kävelykeskusta tuo tutkitustikin enemmän liikevaihtoa niillä sijaitseville yrityksille. Saaristonkadun ja Aleksanterinkadun liikennevalot blokkaavat tehokkaasti kävelykeskustan jatkuvuuden ja tähän voitaisiin puuttua nopeasti poistamalla liikennevalot risteyksistä.
- Enemmän tilaa tapahtumille, ravointoloille ja terasseille. Keskustassa on otettava enemmän tilaa autoilta ihmisille esimerkiksi muuttamalla parkkipaikkoja ravintoloiden terasseiksi. Ainutlaatuisena merikaupunkina Oululla on paljon potentiaalia muun muassa torinrannassa. Torinrannan tila priorisoidaan tällä hetkellä lähinnä parkkipaikoille. Pitkään Ouluun kaivattu kiinteä saunahanke olisi omiaan elävöittämään torinrantaa, ja tilaa torinrannasta kaivattaisiin myös ravintoloille, kahviloille ja oleskelutiloille.
- Viihtyisät puistot ja kaupungin viherryttäminen. Oulun vahvuudet liittyvät luonnonläheisyyteen ja arjen hyvinvointiin. Luonto ei ole kuitenkaan saavutettavaa muille kuin autollisille, ja keskustan puistojen ja muiden vehreyttä lisäävien hankkeiden edistämisessä riittää vielä tekemistä. Tämä kannattaa, koska yhdelläkin puulla omassa lähiympäristössä on positiivisia hyvinvointivaikutuksia.
- Pyöräily keskustassa on ohjattava pääsääntöisesti ajoradoille ja lisättävä enemmän turvallista pyöräpysäköintiä. Pyöräilyn sujuvuutta keskustan läpi tulee parantaa.
- Liikkumisen tulee olla sujuvaa ja esteetöntä. Katujen talvikunnossapitoa tulee parantaa, jotta liikkuminen ympäri vuoden on helppoa myös pyörätuolilla tai rollaattorin ja lastenvaunujen kanssa liikuttaessa.
- Enemmän asukkaita keskustaan saadaan täydennysrakentamisella ja monipuolisella asuntotarjonnalla esimerkiksi perheille. Korkeaa rakentamista voidaan lisätä siellä, missä se sopeutuu olemassa olevaan rakennuskantaan – Ouluun tarvitaankin korkean rakentamisen laatuperiaatteet. Luodaan myös kannustimia sille, miten olemassa olevien kerrostaloyhtiöiden olisi kannattavampaa tehdä lisäkerros tai kaksi.
- Enemmän liiketiloja katutasoon sekä lisää työpaikkarakentamista keskustaan. Oulun keskustasta on tällä hetkellä erittäin vaikea löytää toimistotilaa, joka ajaa yrityksiä modernimpien tilojen perässä syrjempään. Tämä on haitallista paitsi ydinkeskustan elinvoimaisuudelle, myös yritysten väliselle yhteistyölle. Vaaditaan rakennushankkeilta enemmän liiketilojen rakentamista sekä mahdollistetaan työpaikkarakentamista keskustaan.
- Joukkoliikennettä kehitettävä, jotta Oulun elinvoima kasvaa. Päätökset tehokkaan joukkoliikenteen toteuttamiseksi tarvitaan seuraavalla valtuustokaudella, jotta emme jää muista Suomen keskeisistä kaupunkiseuduista jälkeen. Liputamme Oulun raitiotien puolesta. Joukkoliikennettä tulee myös kehittää bussivuoroja ja -reittejä lisäämällä, käynnistää lähijunaliikenne sekä ottaa käyttöön kaupunkipyörät.
- Kaikkea autoilua on rajoitettava Oulun keskustassa, jotta saamme enemmän tilaa priorisoitua liiketiloiksi, tapahtumille, puistoiksi ja viihtyisiksi kävely- ja pyöräreiteiksi. Läpiajoliikenteen vähentäminen lisää viihtyisyyttä keskustassa niin asukkaille kuin siellä vieraileville. Asiointipysäköinti on ohjattava pääsääntöisesti pysäköintilaitoksiin ja luovuttava asuntojen hintaa nostavista autopaikkanormeista, sillä pysäköintipaikkoja kannattaa rakentaa vain tarpeeseen.
- Oulun keskustan liikkeiden asiointitutkimus tulee vihdoinkin toteuttaa Oulussa, jotta päätöksenteko nojaa tutkittuun tietoon. Tästä hyötyvät niin oululainen liike-elämä kuin asukkaat!
Aino-Kaisa Manninen & Onni-Jonatan Matilainen
vihreiden kuntavaaliehdokkaat, Oulu