Keskiviikkona 19.3. vietettiin tasa-arvon ja Minna Canthin päivää.

Tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvät asiat vahvasti päätöksentekoon. Tästä syystä kuntavaalit ovat myös vahvasti tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusvaalit.

Tässä tekstissä on muutama tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvä vaalikoneväittämäni perusteluineen.
Väite 1: On oikein, että kansalaiset ovat itse aiempaa enemmän vastuussa julkisten palveluidensa maksamisesta ja läheistensä hoivasta.

Vastaus: Täysin eri mieltä.

Perustelu: On väärin siirtää vastuuta julkisista palveluista kansalaisille. Yhteiskunnan on pikemminkin vahvistettava julkisia palveluja ja huoleh-dittava niiden riittävästä rahoituksesta.

Hoivavastuun siirtyminen läheisille on myös tasa-arvokysymys, sillä tyypillisesti naiset ottavat useammin vastuuta läheistensä hoivasta kuin miehet.

Väite 2: Kunnan pitää tukea rahallisesti alle 3-vuotiaiden lasten hoitamista kotona.
Vastaus: Jokseenkin eri mieltä.

Perustelu: Oulu-lisä lakkautettiin vuonna 2020 säästösyistä. Subjektiivinen oikeus varhaiskasvatukseen on erityisesti lasten oikeus.

Laadukas varhaiskasvatus tukee lapsen kasvua ja kehitystä sekä edistää koulutuksen tasa-arvoa ja ehkäisee syrjäytymistä.

Väite 3: Kuntani pitää houkutella asukkaita vauvarahalla.

Vastaus: Täysin eri mieltä.

Perustelu: Vauvarahan sijaan on parempi investoida lapsiperheille suunnattuihin palveluihin, kuten varhaiskasvatukseen, kulttuuriin ja vapaa-aikaan sekä loma-ajan puistoruokailuihin.

Oulun kaupunki voisi yhdessä järjestösektorin kanssa myös tarjota edulliseen hintaan lastenhoitoapua sellaisille perheille, joilla ei ole tukiverkkoja Oulussa.

Väite 4: Kotikuntani olisi hyvä osoittaa tukensa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöille Pride-liputuksella.

Vastaus: Täysin samaa mieltä.

Perustelu: Tänä päivänä se olisi vahva kannanotto yhdenvertaisuutta vastaan, jos Pride-liputusta ei järjestettäisi Oulussa. Oulussa Pride-liputus onkin onneksi jo vakiintunut käytäntö. Pride-liputus on symbolinen ele, että kunnassa kunnioitetaan ihmisoikeuksia ja edistetään yhdenvertaisuutta. Liputus ei tosin yksin riitä, vaan tarvitaan myös konkreettisia toimia sateenkaari-ihmisten oikeuksien toteutumiseksi kunnissa. Esimerkiksi kuntatyöntekijöiden sateenkaariosaamista tulee lisätä.

Väite 5: Lähikirjastojen rahoitus on pidettävä nykytasolla, vaikka kunnassani etsittäisiin säästökohteita.

Vastaus: Täysin samaa mieltä.

Perustelu: Kirjastot ovat paikkoja, joissa voi oppia, etsiä tietoja ja hankkia taitoja sekä kohdata ihmisiä. Kaupungeissa tarvitaan tiloja, joissa ihmiset voivat kohdata toisiaan ilman pakkoa käyttää rahaa. Kirjastot ovat mielestäni oivallinen ratkaisu tähän.Oulussa on myös lisätty paljon kirjaston omatoimiaikoja, joten henkilökunnan määrä on karsittu jo minimiin.

Voit tutustua kaikkiin vaalikonevastauksiini eri vaalikoneissa: https://linktr.ee/ainokaisamanninen